3. september 2023​

Kunsten at kende sit eget værd

Selvværd er et centralt begreb indenfor psykologien. Begrebet refererer til den værdi, respekt og positive opfattelse, en person har af sig selv. Det spiller en afgørende rolle i ens følelsesmæssige og mentale velbefindende.

Selvværd involverer en persons opfattelse af sig selv, både i forhold til egne styrker og svagheder. Det omfatter evnen til at acceptere både positive og negative aspekter af ens identitet uden at føle sig mindre værdig. Selvværd er ofte tæt forbundet med selvtillid. Det handler om at have tillid til ens evner, beslutningsevner og handlinger. Høj selvtillid kan bidrage til at tackle udfordringer og opnå personlige mål.

Selvværd udvikles tidligt i livet gennem interaktion med forældre, omsorgspersoner og omgivelser. Positiv feedback og støtte kan fremme sundt selvværd, mens negativ kritik og manglende opbakning kan føre til lavt selvværd.

Terapeutisk intervention eller blot terapeutiske samtaler, kan hjælpe enkeltpersoner med at udforske og ændre de negative tanker og mønstre, der påvirker deres selvværd. Her er Metakognitiv terapi eminent ift. at højne den psykiske trivsel ved at arbejde med negative kognitioner og overbevisninger.

Der er mange psykologer der gennem årene har skrevet om selvværd. Abraham Maslow er én af dem. Han udviklede den berømte behovspyramide, hvor selvværd og selvtillid er afgørende komponenter. Carl Rogers en anden. Han betonede vigtigheden af betingelsesløs positiv accept i terapi, hvilket kan styrke selvværd. Albert Bandura introducerede begrebet ”self-efficacy,” som er tæt forbundet med selvværd og handler om ens tro på ens evne til at opnå succes i bestemte opgaver. Og så er der selvfølgelig Louise Hay der fokusere på det positive selvbillede og har skrevet bøger som ”You Can Heal Your Life.”

Filosofferne har selvfølgelig også beskæftiget sig med begrebet selvværd, og har haft forskellige synspunkter på det. For eksempel betragtede Rousseau selvværd som noget naturligt, der blev formet af samfundet og dets forventninger. Nietzsche argumenterede for, at traditionelle opfattelser af selvværd kunne være begrænsende, og at ægte selvværd kom fra at overvinde udfordringer.

Kierkegaard fokuserede på det enkelte individ og dets forhold til Gud, og hvordan selvværd kunne udvikles gennem at opnå autenticitet og forpligtelse. Camus udforskede absurditeten i tilværelsen og argumenterede for, at vi selv skulle tildele mening og værdi til vores liv for at opnå en form for selvværd.

Hver filosof tilføjede således deres egne lag og dimensioner til diskussionen om selvværd, og deres tanker har fortsat med at påvirke moderne opfattelser af begrebet.

I sidste ende handler det om at opbygge og opretholde en positiv, realistisk og kærlig opfattelse af sig selv, der gør det muligt at håndtere livets udfordringer og trives på en sund måde.

#metakognitiv #tankefeltterapi #mindfulness #METAsundhed

#levditliv

Helhedsorienteret tilgang

Fuld fokus på hele mennesket, ikke kun problemet.

Bredt terapeutisk spektrum

Dybdegående terapi med rige muligheder.

Personlig tilpasning for optimalt resultat

Din terapi, din vej til balance

kontakt mig i dag

Kontakt mig for yderligere information om mine behandlinger

Du er altid velkommen til at kontakte mig via formularen, mail eller telefon. ​

Bemærk at jeg har telefontid mellem kl. 10.00 - 10.30, når det er muligt.

Ring eller send en mail til mig

Ring på: 28 470 420

Skriv til: AnneR@anner-terapi.dk

Skriv direkte til mig her​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.

Følg med i hverdagen

Følg med på sociale medier

Jeg er uddannet Certificeret Metakognitiv terapeut, Mindfulness coach, Certificeret Tankefeltterapeut, METAsundheds terapeut,  Psykodynamisk psykoterapeut, og Matrix Reimprinting terapeut.

Se persondata her

Kontaktoplysninger

AnneR-terapi.dk

Bøjdenvej 72 1, 5800 Nyborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: 28 470 420

E-mail: anner@anner-terapi.dk