05. maj 2024

Selvskadende adfærd – definition, udløser og behandling

Selvskade er en kompleks adfærd, der involverer bevidst skade mod ens egen krop uden det formål at dø. Denne adfærd kan variere i form, herunder skæring, brænding, slåen, og andre former for fysisk skade. Det er vigtigt at forstå, at selvskade ofte er et tegn på dybere underliggende psykologiske udfordringer, såsom ubehandlede traumer, emotionelle dysreguleringer, eller psykiske lidelser som depression, angst eller personlighedsforstyrrelser.

Udløsere for selvskadende adfærd kan være forskellige for hver enkelt person, men nogle almindelige faktorer inkluderer følelsesmæssig smerte, stress, angst, vrede, ensomhed, eller en følelse af tomhed. Selvskade kan fungere som en midlertidig måde at lindre eller håndtere disse intense følelser på, selvom det ofte følges af følelser af skam, skyld og forværring af de underliggende problemer.

Behandlingen.

Der er flere måder at begribe fat i roden af problemet bag den selvskadende adfærd på, rent terapeutisk. Men jeg ser at det der virkelig har effekt er at tage en helhedsorienteret tilgang til den selvskadende adfærd som coping strategi.

Metakognitiv terapi (MKT) er en terapeutisk tilgang, der fokuserer på at identificere og ændre de metakognitive processer, der ligger til grund for negative tanker og overbevisninger. Metakognition refererer til vores evne til at tænke om vores egne tanker, herunder vores bekymringer, overbevisninger og selvrefleksion.​

Når det kommer til selvskadende adfærd, er der ofte dybtliggende negative tanker og overbevisninger, såsom følelsen af ubehag eller uudholdelige følelser, der fører til ønsket om at skade sig selv. Metakognitiv terapi hjælper klienten med at identificere disse negative tanker og overbevisninger og udfordre dem ved at undersøge deres gyldighed og realisme.

Gennem MKT lærer klienten at genkende, når de falder ind i mønstre af negativ tænkning eller bekymring, der kan føre til selvskade. De lærer også at udvikle alternative, mere hensigtsmæssige måder at tænke på og håndtere svære følelser på. Dette kan omfatte at lære at acceptere og tolerere ubehagelige følelser uden at reagere impulsivt ved at skade sig selv.

En vigtig del af MKT er også at lære sunde coping-strategier og emotionel reguleringsteknikker. Dette kan inkludere at lære klienten at anvende afspændingsøvelser, Mindfulness eller stresshåndteringsmetoder til at håndtere intense følelsesmæssige oplevelser på en mere konstruktiv måde.

På denne måde kan Metakognitiv terapi hjælpe med at bryde de mønstre af selvskadende adfærd ved at adressere de underliggende negative tanker og overbevisninger og ved at udstyre klienten med de nødvendige færdigheder til at håndtere deres følelser på en mere hensigtsmæssig måde. Det kan bidrage til at skabe varige ændringer og fremme klientens trivsel og helbredelse.

Mindfulness coaching kan være en værdifuld del af en helhedsorienteret tilgang til behandling af selvskadende adfærd. Ved at lære klienten Mindfulness-teknikker kan terapeuten hjælpe dem med at udvikle en dybere forståelse for deres tanker, følelser og kropsfornemmelser uden at dømme dem eller reagere impulsivt.

En mindfulness-tilgang til behandling af selvskade fokuserer på at hjælpe klienten med at blive mere bevidst om deres triggere og impulsivitet, hvilket kan reducere impulsen til at skade sig selv. Dette opnås ved at lære klienten at praktisere Mindfulness-meditation og opmærksomhed på deres øjeblikkelige oplevelser.

Under Mindfulness coaching lærer klienten at observere deres tanker og følelser, uden at blive fanget i dem eller identificere sig med dem. Dette kan hjælpe med at skabe en afstand mellem klienten og de følelser, der udløser selvskadende adfærd, hvilket giver mulighed for mere hensigtsmæssige reaktioner.

Derudover kan Mindfulness-teknikker hjælpe klienten med at udvikle en større tolerance over for ubehagelige følelser og fysiske fornemmelser. Dette kan være nyttigt, da en af de udfordringer, der ofte følger med selvskade, er manglende evne til at håndtere og tolerere følelsesmæssigt ubehag.

En Mindfulness-tilgang kan også hjælpe klienten med at opbygge større selvindsigt og forståelse for de underliggende årsager til deres selvskadende adfærd. Ved at være mere opmærksom på deres tanker og følelser kan klienten begynde at identificere de mønstre og triggere, der fører til selvskade, og dermed arbejde med mere effektive måder at håndtere disse udfordringer på.

Samlet set kan Mindfulness coaching som en del af en helhedsorienteret behandlingsplan tilbyde klienten værdifulde værktøjer og færdigheder til at håndtere og reducere selvskadende adfærd på en sundere og mere bæredygtig måde. Det er vigtigt, at Mindfulness-interventionen tilpasses individuelt til klientens behov og integreres med andre terapeutiske tilgange for at opnå mest effektive resultater.​

Tankefeltterapi (TFT) er en terapeutisk tilgang, der sigter mod at behandle følelsesmæssige ubalancer og traumer ved at kombinere samtaleterapi med akupressur, hvor specifikke akupunkturpunkter stimuleres. TFT antager, at negative følelser og tanker er forbundet med blokeringer eller ubalancer i kroppens energisystem.

Når det kommer til selvskadende adfærd, kan følelsesmæssig smerte og angst være betydelige udløsere. Tankefeltterapi kan hjælpe med at afhjælpe disse følelser ved at fjerne de blokeringer, der forårsager dem og gennem stimulering af akupunkturpunkter. Ved at adressere de underliggende følelsesmæssige ubalancer og traumer, der ligger til grund for selvskade, kan TFT bidrage til at reducere den emotionelle belastning og smerte, der ofte fører til selvskade.

Terapeuten guider klienten gennem en proces med at identificere de specifikke tanker, følelser og minder, der udløser selvskade. Derefter anvendes en række akupressurteknikker på specifikke punkter på kroppen, mens klienten fokuserer på de negative tanker og følelser. Dette sigter mod at afbryde de negative associationsmønstre og frigøre den blokerede energi, der forårsager følelsesmæssig smerte og angst.

Gennem gentagne sessioner af Tankefeltterapi kan klienten opleve en reduktion i angstniveauet og en forbedring af deres evne til at håndtere intense følelsesmæssige oplevelser på en mere hensigtsmæssig måde. Ved at adressere de underliggende følelsesmæssige årsager til selvskade kan TFT bidrage til at bryde de negative mønstre og fremme klientens helbredelse og trivsel.

Psykoanalytisk eller psykodynamisk psykoterapi kan være gavnligt for at udforske de underliggende årsager til selvskade, såsom tidlige barndomstraumer eller vanskelige relationer, og hjælpe klienten med at udvikle en dybere forståelse af sig selv og deres følelsesmæssige behov.

Det er vigtigt at bemærke, at behandlingen bør tilpasses individuelt baseret på klientens specifikke behov og præferencer. En professionel og omsorgsfuld tilgang, der integrerer flere terapeutiske metoder, kan være mest effektiv i behandlingen af selvskade og fremme klientens langsigtede trivsel og helbredelse.

Helhedsorienteret tilgang

Fuld fokus på hele mennesket, ikke kun problemet.

Bredt terapeutisk spektrum

Dybdegående terapi med rige muligheder.

Personlig tilpasning for optimalt resultat

Din terapi, din vej til balance

kontakt mig i dag

Kontakt mig for yderligere information om mine behandlinger

Du er altid velkommen til at kontakte mig via formularen, mail eller telefon. ​

Bemærk at jeg har telefontid mellem kl. 10.00 - 10.30, når det er muligt.

Ring eller send en mail til mig

Ring på: 28 470 420

Skriv til: AnneR@anner-terapi.dk

Skriv direkte til mig her​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.

Følg med i hverdagen

Følg med på sociale medier

Jeg er uddannet Certificeret Metakognitiv terapeut, Mindfulness coach, Certificeret Tankefeltterapeut, METAsundheds terapeut,  Psykodynamisk psykoterapeut, og Matrix Reimprinting terapeut.

Se persondata her

Kontaktoplysninger

AnneR-terapi.dk

Bøjdenvej 72 1, 5800 Nyborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: 28 470 420

E-mail: anner@anner-terapi.dk