Helhedsorienteret tilgang

Fuld fokus på hele mennesket, ikke kun problemet.

Bredt terapeutisk spektrum

Dybdegående terapi med rige muligheder.

Personlig tilpasning for optimalt resultat

Din terapi, din vej til balance

6. NOVEMBER 2024​

Alene eller ensom? En vigtig forskel og en mulighed for indsigt.​

​Som psykoterapeut møder jeg ofte mennesker, der kæmper med komplekse følelser omkring at være alene og ensom. Selvom de to begreber nogle gange bruges synonymt, dækker de over helt forskellige oplevelser og kan have forskellig betydning for vores mentale velbefindende. At forstå og skelne mellem at være alene og at være ensom kan give os en større indsigt i os selv og i, hvad vi har brug for, for at trives.

At være alene: En universel præmis.

At være alene er en grundlæggende eksistentiel præmis. Ingen af os kan undgå at være alene – vi kommer til verden alene, og vi vil til syvende og sidst også forlade den alene. I denne sandhed ligger der dog ikke nødvendigvis noget negativt. At være alene kan være en invitation til refleksion, fordybelse og genopdagelse af os selv. For nogle er det netop i alenetiden, at vi skaber en dybere forbindelse til vores indre liv og opdager, hvem vi er uden for relationer, roller og forpligtelser.

At opsøge ensomheden frivilligt kan være en værdifuld praksis, der giver plads til selvrefleksion og ro. For mange af os er hverdagen præget af krav, forventninger og konstant kontakt med andre. Når vi bevidst vælger at være alene, skaber vi et rum, hvor vi kan lytte til os selv uden distraktioner. Det er her, vi kan mærke, hvad der virkelig betyder noget for os, og hvor vi kan komme i kontakt med vores dybeste værdier og ønsker. Den frivillige alenehed kan derfor ses som en styrkende oplevelse, som giver os større klarhed og indre ro.

Ensomhed: En tvedelt følelse.

Ensomhed er derimod en følelse, og den er ofte knyttet til en følelse af afsondrethed eller manglende forbindelse – enten til os selv eller til andre. Ensomhed er kompleks, fordi den ikke nødvendigvis afhænger af, om vi er fysisk alene. Vi kan føle os ensomme, selvom vi er omgivet af mennesker, hvis vi ikke føler os set, hørt eller forstået. Denne oplevelse kan være særligt sårbar og følelsesmæssigt udfordrende, da det at føle sig ensom i selskab kan forstærke følelsen af isolation.

Der er ingen skam forbundet med at føle sig ensom. Ensomhed er en menneskelig erfaring, og de fleste af os vil på et tidspunkt i livet opleve følelsen. Ensomhed kan komme i bølger, være dyb og gennemtrængende, eller være mere flygtig og let. At føle sig ensom er derfor ikke et udtryk for, at man "fejler" noget – det er en påmindelse om vores sociale natur og om vores behov for forbindelse og samhørighed.

Råd til at identificere følelserne: Alene eller ensom?

At kunne skelne mellem at være alene og at føle sig ensom er en vigtig del af at forstå og imødekomme sine egne følelsesmæssige behov. Her er nogle refleksionsspørgsmål, der kan hjælpe dig med at identificere dine følelser:

1. Hvordan har jeg det i mit eget selskab? Kan jeg finde ro og nydelse ved at være alene, eller føles det mere som en tomhed?

​2. Hvordan reagerer jeg, når jeg er sammen med andre? Oplever jeg en følelse af afstand og isolation, selv når jeg er i selskab med mennesker?

​3. Har jeg kontrol over mit alenetid? Når vi vælger alenehed bevidst, kan det føles styrkende og værdifuldt. Hvis det derimod føles som en påtvungen situation, kan det lede til ensomhedsfølelser.

​4. Hvilken forbindelse føler jeg til mig selv? En af de vigtigste relationer er den til os selv. Når vi er i harmoni med os selv, kan vi opleve en indre styrke, selv når vi er alene. Ensomhed opstår ofte, når denne forbindelse til os selv svækkes.

​Terapeutiske råd til at bearbejde ensomhed.

Hvis ensomhedsfølelsen bliver en negativ og overvældende tilstand, kan det være hjælpsomt at arbejde terapeutisk med den. Her er nogle strategier, der kan være værdifulde:

1. Accept og selvomsorg: At anerkende ensomheden uden selvbebrejdelse kan være første skridt. Sig til dig selv, at ensomhed ikke er noget skammeligt, og mind dig selv om, at det er en almindelig følelse. Vis dig selv omsorg og tillad følelsen at være der, uden at forsøge at skubbe den væk.


​2. Øv dig i selvrefleksion: Ved at bruge alene-tid som en mulighed for selvrefleksion kan vi nogle gange finde årsagen bag ensomhedsfølelsen. Skriv dagbog eller mediter over, hvad ensomheden forsøger at fortælle dig. Det kan være et signal om, at der er noget, du savner i dit liv, eller et tegn på, at du ønsker dybere relationer.

​3. Opsøg relationer af kvalitet: Kvaliteten af vores relationer er ofte vigtigere end antallet. Hvis vi mangler meningsfuld forbindelse, kan det være gavnligt at søge mennesker, der giver os mulighed for at være autentiske og sårbare. Det kan være en god ven, en støttegruppe eller en terapeut, som kan hjælpe dig med at udvikle stærkere og dybere relationer.

4. Udvikl en positiv alenepraksis: Selvom ensomhed kan være smertefuld, kan alenetid også blive en kilde til glæde og styrke. Find måder at nyde dit eget selskab på – læs, gå ture, skab noget. Øv dig i at finde glæden ved alenetid, som kan give en stærkere selvfølelse og selvaccept.

​5. Bryd tabuet: Mange føler skam over at være ensomme, men det er vigtigt at huske, at ensomhed er en del af den menneskelige erfaring. Hvis du har det svært, så overvej at tale med en, der kan støtte dig. At række ud efter hjælp og omsorg er ikke et nederlag, men et udtryk for styrke og selvomsorg.

​Ensomheden som mulighed

Når vi forstår forskellen mellem at være alene og at være ensom, kan vi også begynde at se ensomheden som en mulighed. Den kan minde os om de ting, vi længes efter, og åbne op for selvforståelse og selvudvikling. Gennem terapeutisk arbejde kan vi lære at omfavne de følelser, der opstår i ensomheden, og bruge dem som en vej til en dybere forbindelse – både med os selv og med andre.

At være alene er ikke nødvendigvis ensomt, og ensomhed er ikke nødvendigvis noget, vi behøver at bære alene. Når vi tør møde vores følelser af ensomhed med varme og åbenhed, kan vi opdage, at vi altid har os selv – og at det er en forbindelse, der kan blive dybere, smukkere og mere nærende.

kontakt mig i dag

Kontakt mig for yderligere information om mine behandlinger

Du er altid velkommen til at kontakte mig via formularen, mail eller telefon. ​

Bemærk at jeg har telefontid mellem kl. 10.00 - 10.30, når det er muligt.

Ring eller send en mail til mig

Ring på: 28 470 420

Skriv til: AnneR@anner-terapi.dk

Skriv direkte til mig her​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.

Følg med i hverdagen

Følg med på sociale medier

Jeg er uddannet Certificeret Metakognitiv terapeut, Mindfulness coach, Certificeret Tankefeltterapeut, METAsundheds terapeut,  Psykodynamisk psykoterapeut, og Matrix Reimprinting terapeut.

Se persondata her

Kontaktoplysninger

AnneR-terapi.dk

Bøjdenvej 72 1, 5800 Nyborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: 28 470 420

E-mail: anner@anner-terapi.dk