21. august 2023​

Kunsten at sørge

Sorg er en kompleks og dybt menneskelig reaktion på tab, der har fascineret bla. filosoffer gennem århundreder.

Aristoteles, græsk filosof og videnskabsmand, betragtede sorg som en naturlig og nødvendig reaktion på tab.

Epikur, der også var en græsk filosof, mente, at sorg skulle overvindes gennem fornuft og visdom.

Søren Kierkegaard, en eksistentialistisk filosof, betragtede sorg som en uundgåelig del af det at være menneske. Han mente, at sorg ikke blot skulle undertrykkes eller undgås, men at den faktisk kunne føre til en dybere forståelse af vores eksistens.

Sigmund Freud, en pioner inden for psykoanalyse, analyserede sorg som en kompleks følelse med underliggende psykologiske mekanismer. Han introducerede for første gang begrebet ”sorgarbejde”, der refererer til de psykologiske processer, vi går igennem for at acceptere tabet af fx en elsket person. Freud mente, at sorgarbejde var afgørende for at opnå psykologisk heling og komme videre.

Set som en psykologisk proces, vil det ofte involverer følelsesmæssige, kognitive og fysiologiske reaktioner at være i sorg. Sorg kan fx udløses af tabet af en elsket person, af en misset mulighed eller tab af noget vigtigt i ens liv. Den psykologiske vinkel på sorg kan opdeles i flere faser og aspekter:

Chok og fornægtelse: Umiddelbart efter tabet kan folk ofte reagere med chok og fornægtelse. Dette er en måde for sindet at beskytte sig mod den overvældende virkelighed af tabet og tillade en gradvis tilpasning til den nye virkelighed.

Smerter og tristhed: Når fornægtelsen begynder at aftage, oplever folk normalt en intens følelse af sorg, smerte og tristhed. Dette er en naturlig reaktion på tabet og kan føre til symptomer som gråd, søvnforstyrrelser og koncentrationsproblemer.

Vrede og frustration: Som reaktion på sorgen kan der opstå følelser af vrede og frustration. Mennesker kan føle sig uretfærdigt behandlet af livet eller skyldige for ikke at have gjort mere for den afdøde.

Forhandling og søgen efter mening: I denne fase forsøger folk ofte at finde mening i tabet ved at stille spørgsmål som ”Hvorfor skete det?”. Dette kan også være en tid, hvor tro og spiritualitet spiller en rolle i forsøget på at finde trøst.

Accept og tilpasning: Med tiden begynder folk at acceptere virkeligheden af tabet og gradvist tilpasse sig det nye liv, fx uden den afdøde.

Genopbygning: Efterhånden som folk fortsætter gennem sorgprocessen, begynder de at genopbygge deres liv. Dette kan involvere at finde nye måder at forholde sig til verden på, udvikle nye relationer og finde glæde i livet igen.

Det er vigtigt at huske, at sorg er en individuel oplevelse, og folk kan gå igennem disse faser i forskellig rækkefølge eller på forskellige måder. At søge støtte fra venner, familie eller professionelle kan hjælpe med at håndtere sorg på en sund måde.

Bed om hjælp hvis sorgen er blevet for uhensigtsmæssig stor eller langvarig.

#metakognitiv #mindfulness

#tankefeltterapi #METAsundhed

Helhedsorienteret tilgang

Fuld fokus på hele mennesket, ikke kun problemet.

Bredt terapeutisk spektrum

Dybdegående terapi med rige muligheder.

Personlig tilpasning for optimalt resultat

Din terapi, din vej til balance

kontakt mig i dag

Kontakt mig for yderligere information om mine behandlinger

Du er altid velkommen til at kontakte mig via formularen, mail eller telefon. ​

Bemærk at jeg har telefontid mellem kl. 10.00 - 10.30, når det er muligt.

Ring eller send en mail til mig

Ring på: 28 470 420

Skriv til: AnneR@anner-terapi.dk

Skriv direkte til mig her​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.

Følg med i hverdagen

Følg med på sociale medier

Jeg er uddannet Certificeret Metakognitiv terapeut, Mindfulness coach, Certificeret Tankefeltterapeut, METAsundheds terapeut,  Psykodynamisk psykoterapeut, og Matrix Reimprinting terapeut.

Se persondata her

Kontaktoplysninger

AnneR-terapi.dk

Bøjdenvej 72 1, 5800 Nyborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: 28 470 420

E-mail: anner@anner-terapi.dk