11. JULI 2024

Psykiske og fysiske reaktioner, og behandling

​Et traume er en dybtgående følelsesmæssig eller fysisk reaktion på en overvældende oplevelse, der har efterladt et varigt præg på en persons psyke. Det kan opstå fra en enkeltstående hændelse, såsom en ulykke eller en voldsom begivenhed, eller fra langvarig udsættelse for stressende situationer, som misbrug eller omsorgssvigt. Et traume påvirker ikke kun psyken, men også kroppen, og kan manifestere sig som angst, depression, fysiske smerter eller andre helbredsproblemer.

Vi bærer alle traumer med os i en eller anden form. Mens nogle traumer naturligt opløses over tid gennem kroppens egen helingsproces, sætter andre sig fast og kan belaste både den psykiske og fysiske sundhed.

Den psykiske og fysiske indvirkning af traumer.

Traumer kan have både psykiske og fysiske konsekvenser, der ofte interagerer og forværrer hinanden. Her er en oversigt over de typiske reaktioner og skader, der kan opstå efter traumatiske oplevelser:

Posttraumatisk Stresslidelse (PTSD):

Flashbacks, mareridt og ubehagelige minder. Overvågenhed og angst. Undgåelse af steder, mennesker eller aktiviteter, der minder om traumet.

Akut Stressreaktion:

Opleves typisk inden for de første uger efter traumet. Symptomer kan omfatte desorientering, panikanfald og følelsesmæssig lammelse.

Depression:

Følelse af håbløshed, lav energi og manglende interesse i aktiviteter. Kan også føre til selvmordstanker eller -forsøg.

Angstlidelser:

Generaliseret angst, panikangst og fobier. Konstant bekymring og frygt.

Dissociation:

Følelse af adskillelse fra kroppen eller virkeligheden. Hukommelsestab omkring traumatiske begivenheder (dissociativ amnesi).

Søvnforstyrrelser:

Vanskeligheder med at falde i søvn eller forblive sovende. Mareridt relateret til traumet.

Fysiske Skader og Reaktioner.

Kronisk smerte:

Smerter, der vedvarer efter den oprindelige skade er helet. Kan være muskelsmerter, hovedpine eller mavesmerter.

Hjerte-kar problemer:

Øget risiko for højt blodtryk, hjerteanfald og andre hjerte-kar sygdomme som følge af kronisk stress.

Gastrointestinale problemer:

Fordøjelsesproblemer, irritabel tyktarm (IBS) og mavesår kan udvikles.

Immunsystemets svækkelse:

Øget modtagelighed for infektioner og sygdomme på grund af kronisk stress.

Psykosomatiske symptomer:

Fysiske symptomer, der opstår som en følge af psykologisk stress, såsom svimmelhed, kvalme, opkastning og forstoppelse.

Belastningsreaktioner.

Kognitive belastninger:

Koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer. Beslutningsvanskeligheder og mental udmattelse.

Emotionelle belastninger:

Følelsesmæssig ustabilitet, irritabilitet og vredeudbrud. Følelse af overvældelse og håbløshed.

Adfærdsmæssige reaktioner:

Trækning fra sociale interaktioner og aktiviteter. Selvskadende adfærd, misbrug af alkohol eller stoffer.

Fysiske belastningsreaktioner:

Træthed og udmattelse. Fysiske reaktioner som muskelspændinger, hovedpine og hjertebanken.

Traumebehandling.

Traumebehandling er en kompleks proces, der kræver en helhedsorienteret tilgang for effektivt at afhjælpe de dybe spor, som traumer efterlader. En af de mest effektive metoder i denne sammenhæng er Matrix Reimprinting, som kan kombineres med Tankefeltterapi (TFT) og mindfulness coaching for at fremme en omfattende helingsproces.

Matrix Reimprinting.

Matrix Reimprinting er en avanceret form for Emotionel Frihedsteknik (EFT), der fokuserer på at ændre minder, som er relateret til traumatiske oplevelser. I stedet for blot at adressere de nuværende symptomer, hjælper Matrix Reimprinting med at genbesøge og omforme de oprindelige oplevelser, der har forårsaget traumet. Teknikken indebærer at arbejde med de ”energetiske bevidsthedsaftryk” eller ”ECHO’er” – repræsentationer af vores tidligere selv, der blev skabt i øjeblikket af traumet.

Processen begynder med at identificere og bevidstgøre de specifikke minder og følelser, der er knyttet til traumet. Gennem guidede visualiseringer og EFT-tapping på specifikke akupunkturpunkter hjælper terapeuten klienten med at skabe et nyt og positivt billede af den traumatiske hændelse. Dette skaber en følelse af empowerment og frigørelse fra den oprindelige negative følelse, hvilket muliggør heling på et dybere niveau.

Tankefeltterapi.

Tankefeltterapi er en anden teknik, der benytter sig af tapping på specifikke punkter på kroppen for at lindre følelsesmæssig stress og fysiske symptomer forbundet med traumer. TFT hjælper med at afbryde den negative følelsesmæssige respons og fremmer ro og balance i nervesystemet.

Mindfulness coaching.

Mindfulness coaching lærer klienterne at være til stede i nuet og acceptere deres tanker og følelser uden dom. Dette er særligt nyttigt for traumatiserede individer, da det hjælper dem med at finde ro og balance i deres daglige liv, og reducerer den vedvarende stress, som kan være forbundet med traumatiske minder.

Metakognitiv Terapi.

Metakognitiv terapi er en tilgang, der fokuserer på at ændre vores tanker om vores tanker. Ved at blive bevidst om, hvordan vi tænker om vores traumatiske oplevelser, kan vi begynde at ændre den måde, vi reagerer på dem. Dette kan reducere den følelsesmæssige intensitet og gøre det lettere at bearbejde traumet.

Opsummering:

Traumebehandling kræver en helhedsorienteret tilgang, som kan omfatte metoder som Matrix Reimprinting, Tankefeltterapi (TFT), mindfulness coaching og metakognitiv terapi. Matrix Reimprinting fokuserer på at ændre minder relateret til traumatiske oplevelser, mens TFT bruger tapping til at lindre følelsesmæssig stress. Mindfulness coaching hjælper med at finde ro og balance, og metakognitiv terapi arbejder med at ændre vores tanker om traumatiske oplevelser. En kombination af disse metoder kan effektivt fremme heling og genoprette både den psykiske og fysiske sundhed.

Alle er unikke og skal behandles derefter.

Helhedsorienteret tilgang

Fuld fokus på hele mennesket, ikke kun problemet.

Bredt terapeutisk spektrum

Dybdegående terapi med rige muligheder.

Personlig tilpasning for optimalt resultat

Din terapi, din vej til balance

kontakt mig i dag

Kontakt mig for yderligere information om mine behandlinger

Du er altid velkommen til at kontakte mig via formularen, mail eller telefon. ​

Bemærk at jeg har telefontid mellem kl. 10.00 - 10.30, når det er muligt.

Ring eller send en mail til mig

Ring på: 28 470 420

Skriv til: AnneR@anner-terapi.dk

Skriv direkte til mig her​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.

Følg med i hverdagen

Følg med på sociale medier

Jeg er uddannet Certificeret Metakognitiv terapeut, Mindfulness coach, Certificeret Tankefeltterapeut, METAsundheds terapeut,  Psykodynamisk psykoterapeut, og Matrix Reimprinting terapeut.

Se persondata her

Kontaktoplysninger

AnneR-terapi.dk

Bøjdenvej 72 1, 5800 Nyborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: 28 470 420

E-mail: anner@anner-terapi.dk