26. JUNI 2024​

Traumer og deres virkninger

​Forståelsen af hvordan traumer påvirker vores psyke og krop indebærer flere komplekse processer, som involverer både hjernens funktion og kroppens reaktioner. Her er en oversigt over de vigtigste aspekter:

Traumer og deres virkninger

1. Gamle traumer og mønstre: Traumer kan være både store (som alvorlige ulykker, overgreb, krig) og små (som gentagne mindre negative oplevelser). Når vi oplever et traume, indprentes det i vores hukommelse og kan påvirke vores adfærd og tanker i fremtiden. Gamle traumer kan trigges af lignende situationer eller stimuli, hvilket kan føre til at vi gentager de samme mønstre, som vi har udviklet som en reaktion på det oprindelige traume. Dette kan være en overlevelsesmekanisme, men det kan også begrænse vores evne til at reagere hensigtsmæssigt i nye situationer.

2. Amygdalaens betydning: Amygdala er en del af hjernen, som spiller en central rolle i vores emotionelle reaktioner, især frygt og angst. Når vi oplever et traume, bliver amygdalaen hyperaktiv og sender signaler om fare, selv når faren måske ikke længere er til stede. Dette kan føre til kronisk angst, overreaktioner og en konstant følelse af at være på vagt. Amygdala er også involveret i at lagre følelsesmæssige minder, hvilket kan forklare, hvorfor gamle traumer kan trigge intense følelsesmæssige reaktioner, selv mange år efter den oprindelige hændelse.

Psykosomatik: Følelser sætter sig i kroppen

Psykosomatik refererer til hvordan psykiske faktorer kan påvirke den fysiske tilstand. Følelser og stress kan sætte sig i kroppen og manifestere sig som fysiske symptomer, selvom der ikke er nogen fysisk sygdom til stede.

1. Stressreaktioner: Kroppen reagerer på stress og traumer ved at frigive stresshormoner som kortisol og adrenalin. Disse hormoner kan forårsage en række fysiske reaktioner, såsom øget hjertefrekvens, muskelsammentrækninger og maveproblemer. Hvis kroppen er konstant i en stresset tilstand, kan det føre til kroniske helbredsproblemer som hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og fordøjelsesproblemer.

2. Kroniske smerter: Kroniske smerter kan ofte være psykosomatiske. Det betyder, at de kan være forårsaget eller forværret af psykiske faktorer som stress, angst og depression. Smerterne kan være meget reelle, selvom de ikke nødvendigvis har en fysisk årsag, som kan findes ved medicinske undersøgelser. Eksempler på dette kan være spændingshovedpine, fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom.

3. Følelser og muskelsammentrækninger: Negative følelser som angst, vrede og sorg kan føre til spændinger i musklerne. For eksempel kan man have en tendens til at spænde i nakke- og skuldermusklerne under stress, hvilket kan føre til kroniske spændingshovedpiner eller smerter i nakken og skuldrene.

Hvordan forløser man sine traumer?

Traumebehandling kan udføres ved hjælp af forskellige terapeutiske metoder, der hver især har unikke tilgange til at afhjælpe traumer hos det enkelte menneske. Her er en uddybning af, hvordan de specifikke terapiformer kan hjælpe med traumebehandling:

Traumebehandling med Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi (MCT) fokuserer på at ændre måden, individet tænker om sine egne tanker og følelser. I stedet for at dykke ned i indholdet af traumatiske oplevelser, hjælper MCT psykoterapeutiske klienter med at forstå og regulere deres tankeprocesser. Metoden kan hjælpe mennesker med traumer ved at reducere bekymringer og rumination, som ofte forværrer symptomerne. Ved at ændre deres metakognitioner (tanker om tanker), kan klienten lære at kontrollere deres opmærksomhed og reducere angst og stress forbundet med traumet.

Traumebehandling med Tankefeltterapi

Tankefeltterapi (TFT) kombinerer kognitiv terapi med stimulation af bestemte punkter på kroppen, kendt som akupressurpunkter. Terapien går ud på at tappe let på disse punkter, mens klienten fokuserer på traumatiske minder. Denne kombination kan hjælpe med at afbryde de negative følelser og fysiske reaktioner, der er forbundet med traumet. TFT sigter mod at skabe en hurtig lindring af angst og emotionel nød ved at ændre kroppens energiflow, hvilket kan medføre en følelse af lettelse og forbedret mental balance.

Traumebehandling med Matrix Reimprinting terapi

Matrix Reimprinting er en videreudvikling af EFT (Emotional Freedom Techniques) og fokuserer på at ændre traumatiske minder ved at ”reimprinte” dem med positive billeder og følelser. Under terapien genbesøger klienten traumatiske oplevelser og ændrer de følelsesmæssige reaktioner ved at erstatte dem med nye, mere positive minder. Dette kan skabe en følelse af empowerment og frigørelse fra tidligere traumer, idet klienten får mulighed for at ændre deres opfattelse af fortiden.

Traumebehandling med mindfulness coaching

Mindfulness coaching lærer individer at være til stede i øjeblikket og acceptere deres tanker og følelser uden dømmekraft. I traumebehandling kan mindfulness hjælpe patienter med at håndtere flashbacks og angst ved at skabe en følelse af ro og stabilitet. Ved at øve sig i at være opmærksom på nuet, kan klienter lære at reducere stress og emotionel reaktivitet. Mindfulness kan også fremme en dybere selvbevidsthed og medfølelse, hvilket er gavnligt i helingsprocessen fra traumer.

Hver af disse terapiformer tilbyder unikke tilgange til at behandle traumer, og valget af metode kan afhænge af individets præferencer, typen af traume og terapeutens anbefalinger.

Opsummering:

Traumer påvirker både vores psyke og krop gennem en række komplekse mekanismer. Gamle traumer kan trigges og føre til gentagelse af mønstre, hvor amygdala spiller en central rolle i at skabe følelsesmæssige reaktioner på disse triggere. Psykosomatiske reaktioner viser, hvordan følelser og stress kan manifestere sig fysisk i kroppen, hvilket kan føre til en række helbredsproblemer. At forstå disse mekanismer kan hjælpe med at udvikle bedre strategier til at håndtere traumer og deres konsekvenser.

Traume behandling bør tilrettelægges individuelt fra klient til klient. Vi er alle forskellige, og optager og indtager traumatiske oplevelser forskelligt.

Helhedsorienteret tilgang

Fuld fokus på hele mennesket, ikke kun problemet.

Bredt terapeutisk spektrum

Dybdegående terapi med rige muligheder.

Personlig tilpasning for optimalt resultat

Din terapi, din vej til balance

kontakt mig i dag

Kontakt mig for yderligere information om mine behandlinger

Du er altid velkommen til at kontakte mig via formularen, mail eller telefon. ​

Bemærk at jeg har telefontid mellem kl. 10.00 - 10.30, når det er muligt.

Ring eller send en mail til mig

Ring på: 28 470 420

Skriv til: AnneR@anner-terapi.dk

Skriv direkte til mig her​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.

Følg med i hverdagen

Følg med på sociale medier

Jeg er uddannet Certificeret Metakognitiv terapeut, Mindfulness coach, Certificeret Tankefeltterapeut, METAsundheds terapeut,  Psykodynamisk psykoterapeut, og Matrix Reimprinting terapeut.

Se persondata her

Kontaktoplysninger

AnneR-terapi.dk

Bøjdenvej 72 1, 5800 Nyborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: 28 470 420

E-mail: anner@anner-terapi.dk