9. november 2023​

Kunsten at forebygge vinter tungsind

Evnen til at se lys i mørket, både i overført betydning og helt konkret, er en dybt forankret psykologisk mekanisme, der udfolder sig som en stærk form for resiliens og optimismen.

I konkrete termer handler det om vores øjnes tilpasningsevne til svage lysforhold. Når vi befinder os i mørke, begynder vores øjne at udvide pupillerne for at indfange selv de mindste lyskilder. Denne fysiologiske tilpasning symboliserer vores evne til at lede efter lyspunkter, selv i de mest udfordrende situationer.

I overført betydning reflekterer denne evne vores psykologiske tilgang til livets mørke øjeblikke. Mennesker, der kan se lys i mørket, besidder en særlig form for mental tilpasningsevne. De er i stand til at fokusere på muligheder og positivitet, selv når omstændighederne synes dunkle. Dette indebærer at trække styrke fra tidligere udfordringer, at dyrke håb og at bevare troen på, at selv i de værste situationer kan der findes veje ud og muligheder for vækst.

At kunne se lys i mørket en dybt menneskelig egenskab, der hjælper os med at navigere gennem livets uundgåelige udfordringer og finde håb og positivitet, selv når omstændighederne synes dystre. Det gode ved at det kan betegnes som en egenskab, at formå at se lys midt i mørket, er at så kan vi selv arbejde med, træne og opøve evnen, og dermed blive bedre til det.

En gavnlig måde at opøve evnen til at se positivt på det midlertidige negative i ens liv kan være ved hjælp af metakognitiv terapiens metoder. Her arbejdes der helt bevidst med vore tankemønstre. Vi starter med at blive opmærksom på dine negative tankemønstre. Identificér de automatiske tanker, der dukker op, når du står over for udfordringer eller vanskeligheder.

Vi vil undersøge tankefælder, hvor vi arbejder med at identificere og udfordre tankemønstre som overgeneralisering, sort-hvid tænkning eller katastrofetænkning. Spørg dig selv, om disse tanker er realistiske eller overdrevne.

Og så øver vi det at skift perspektiv. Når du opdager negative tankemønstre, arbejd på at ændre dit perspektiv. Overvej alternative måder at se på situationen, og find beviser for, at det negative er midlertidigt.

Ved at bruge metakognitive strategier, vil du opøve og træne din evne til at afbryde bekymrende tanker og skifte fokus. Dette kan hjælpe med at reducere unødvendig ruminering, og dermed finde lys i mørket.

Mindfulness kan hjælpe med at opbygge opmærksomhed på nuet, hvilket kan gøre det lettere at håndtere midlertidige negative situationer uden at blive fanget i negative tanker.

Overvej at arbejde med en terapeut, der er trænet i metakognitiv terapi. De kan give dig vejledning og redskaber til at implementere disse metoder effektivt.

Husk, at opøvelsen af denne evne kan tage tid, så vær tålmodig med dig selv og fortsæt med at øve dig. Metakognitiv terapi kan være en værdifuld tilgang til at ændre negativt tankeværk og opbygge en mere positiv holdning til midlertidige livsudfordringer.

Helhedsorienteret tilgang

Fuld fokus på hele mennesket, ikke kun problemet.

Bredt terapeutisk spektrum

Dybdegående terapi med rige muligheder.

Personlig tilpasning for optimalt resultat

Din terapi, din vej til balance

kontakt mig i dag

Kontakt mig for yderligere information om mine behandlinger

Du er altid velkommen til at kontakte mig via formularen, mail eller telefon. ​

Bemærk at jeg har telefontid mellem kl. 10.00 - 10.30, når det er muligt.

Ring eller send en mail til mig

Ring på: 28 470 420

Skriv til: AnneR@anner-terapi.dk

Skriv direkte til mig her​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.

Følg med i hverdagen

Følg med på sociale medier

Jeg er uddannet Certificeret Metakognitiv terapeut, Mindfulness coach, Certificeret Tankefeltterapeut, METAsundheds terapeut, og Psykodynamisk psykoterapeut.

Se persondata her

Kontaktoplysninger

AnneR-terapi.dk

Bøjdenvej 72 1, 5800 Nyborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: 28 470 420

E-mail: anner@anner-terapi.dk